Het geluid van het knisperend grind op de oprijlaan kondigt een bezoeker aan. Een Rolls Royce Corniche stopt voor de deur van de historische buitenplaats uit 1650, Spaensweerd. Er stapt vandaag geen chauffeur met pet uit om de portieren te openen, maar een medewerker van The Gallery. In vroeger tijden kwamen hier regelmatig leden van het koninklijk huis op bezoek. De vrouw des huizes, Mevrouw Reesink (van de bekende Zutphense onderneming), gaf Engelse les aan koningin Juliana en Beatrix en Margriet zijn er ook vaak gesignaleerd.
"Over Spaensweerd kan je wel een boek schrijven. Het huis heeft zo'n bijzondere geschiedenis,"vertelt Henk Hummelen, de huidige eigenaar/bewoner van het landhuis, dat ook hotelkamers biedt en een trouwlocatie.
Hummelen is dit jaar 65 geworden en bij de nieuwe levensfase hoort een minder omvangrijk huis en meer vrije tijd. Dus staat het huis te koop.
Voor het eerst sinds jaren doet hij weer mee aan een Brummense tuinenroute. "Nog een keer wilde ik iets leuks doen met huis en tuin. Niet gewoon een open tuin voor bezoekers, maar ook een expositie van bijzondere beelden in het huis en in de tuin." En deze keer komen ook de liefhebbers van oldtimers aan hun trekken, want de Gallery met zijn 350 klassieke auto's is onderdeel van de kunst- & tuinenroute. Alle Nederlandse oldtimerverenigingen zijn uitgenodigd om een uitgezette route af te leggen tussen de vier locaties. Straks maken ze het historisch plaatje van Spaensweerd weer even compleet.
Bij binnenkomst vallen de statige oude bomen en veel grote buxusstruiken op. Rond een vijver staan blauwe vogels van Ed van Tienhoven opgesteld, alsof ze er net zijn neergestreken om te drinken. Een opvallend kleurrijk beeld van een man (Ralph Lambertz) heet de bezoeker welkom. Een beetje sinister welkom, omdat de kleurrijke figuur met een voet op een doodskop staat. Als je dan voor het huis staat, kijk je even omhoog, naar het klokkentorentje, dat nog altijd functioneert. Het huis was van 1870 tot 1890 een Franse school en de klok werd geluid bij aanvang van de lessen. In 1944 gebruikte de oude mevrouw Reesink de klok om de bij haar ingekwartierde Duitse soldaten aan tafel te noden. Tegelijkertijd beoogde ze daarmee, dat onderduikers de tijd hadden, om veilig de rivier over te steken naar het reeds bevrijde deel van Nederland.
Hummelen kan veel over Spaensweerd vertellen. Maar ook voor hem blijven er vragen. "In 1835 verbouwde de Eerbeekse papierfabrikant, van Pannekoek, het huis tot zijn huidige omvang. Een gigantische verbouwing moet dat zijn geweest. Toch woonde hij er maar vier jaar. Waarom is hij zo snel vertrokken?"
Het boek over Spaensweerd wordt vast nog een keer geschreven.
De beelden van Ralph Lambertz
Wie kent niet de zes hoge stalen pilaren met een soort filigree bovenkant, die de toegang tot Brummen markeren. Ralph Lambertz, beeldend kunstenaar uit Hall, maakte ze in 1994. Met name in het oosten van Nederland zijn er veel van zijn enorme beelden te vinden. Een oldtimerrit langs zijn beelden in Nederland zou wellicht een aardig vervolg zijn, na kennismaking met zijn werk op Spaensweerd. Zijn beelden vertellen sprookjesachtige verhalen, een beetje boosaardig soms.. De man bij de ingang van Spaensweerd is 'op weg naar de klant'. "Hij is," aldus de kunstenaar, "een gevaar voor zichzelf en zijn klant." Net als zijn andere beelden lijkt dit beeld te bestaan uit afvalmateriaal. Blikjes en papieren bekertjes zijn duidelijk herkenbaar. Maar Lambertz gebruikt dat materiaal slechts als mal en werkt met de siliconenspuit en tal van kleuren.
Geheel zwart is zijn beeld van roodkapje en de wolf. Is het opgebouwd uit resten houtskool? Nee, de houtskool is slechts gebruikt als ondergrond voor rubber. Het is een uitdagend beeld van een aarzelende roodkapje en een wolf, die haar met de staart tussen de benen benadert. "Het aloude verhaal over het verlies van de onschuld," licht Lambertz toe. En dat de wolf zo treffend is weergegeven, komt door het observeren van zijn eigen hond. Veel in het dagelijks leven inspireert hem en verwerkt hij in zijn beelden. Hij geeft ze heel herkenbaar weer, maar door het gebruik van materialen als siliconenrubber en nylon in combinatie met afval, schelpen en ander juttermateriaal, worden ze intrigerend. Een beeld van Lambertz verdwijnt niet snel van je netvlies. Heel spannend wordt het als ze in het donker worden vertoond en slechts glurend door een glazen deur kunnen worden bekeken.
Een beeld van een zwangere vrouw opgebouwd uit schelpen en van binnen uit verlicht. Je moet het gewoon zelf gaan zien.
kader
Kunst- & tuinenroute Veluwezoom
Drie tuinen, een landhuis en een oldtimerautobedrijf vormen samen een bijzonder uitstapje in het weekend van 4 en 5 augustus 2012.. Dit zijn :
- De Brummense Overtuin, Arnhemsestraat 39, expositie van bioloog/kunstenaar, Hans Geuze met :vlinderaquarellen, fonteinen en vogelhuizen van Joop van Ulden, bronzen beelden van Marga Bles en Ad van den Brink en koperen bloemobjecten van Josephine Ebing.
- Het Rhienderendse veld, Voorsterweg 85, expositie van Djoeke Zwetselaar met realistische bronskunst , Lolke van de Bij, met kunst in staal, Piet van Middelaar met abstracte stenen beelden en Joop van Ulden met waterornamenten
- De historische buitenplaats Spaensweerd, Bronkhorsterweg 18, expositie van Ralph Lambertz en Ed van Tienhoven.
- The Gallery (niet open op 22/7): 350 klassieke auto's en kunstwerken van alle tien deelnemende kunstenaars.
Tussen de tuinen en The Gallery is een route uitgezet.
Een passe-partout voor beide weekends kost € 10, -