Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Tjitske Jansen en Jasper le Clercq

 Poëzie vol dramatiek en humor nog sterker door vioolcomposities. Violist Jasper le Clercq maakt muziek bij poëzie van Tjitske Jansen.

 

Wie de website van violist Jasper le Clercq opent, krijgt een hartverscheurend gedicht te horen. Het is Tjitske Jansen, die met haar gedicht Als ik dood ga opbokst tegen de viool van le Clercq.

 “In mijn eentje ga ik op het podium nooit zo te keer,” Het is niet alleen de muziek, die de tekst een enorme dramatiek geeft. Het is de wisselwerking van Tjitske met de violist. “Het is door die muziek dat ik dat durf en de tekst krijgt er een lading door die ik het anders niet had kunnen geven.”


In 2004 vroeg Jasper le Clercq, bekend van Zappstrijkkwartet, Tjitske om samen iets te doen voor een poëziefestival in Rotterdam. Hij had haar zien optreden op tv bij Barend en Van Dorp. “Zij is die gedichten. Ik geloof alles wat ze zegt.” Misschien viel hij nog het meest voor haar toon en de manier waarop ze voordraagt: “Ze lispelt een beetje”. Een ander zal het niet opvallen. Maar voor Le Clercq is ‘een beetje lispelen’ muziek en muziek is voor hem als praten. Hij componeert en musiceert op een manier die telkens weer verbaast. Met Zappstrijkkwartet speelt hij alles, behalve klassieke muziek. “Je moet er wel van houden” zegt hij, “Sommigen vinden het kattengejengel.”


Eigenlijk zijn ze heel verschillend. Tjitskes leven is vol dramatiek, Jaspers leven klinkt speels en nuchter. Tjitske had geen gemakkelijke jeugd en schreef die van haar af in haar tweede bundel Koerikoelooem. Veel van de gebeurtenissen in deze bundel speelden zich af in Arnhem. “Ik kan er nog steeds niet komen zonder sentimenteel te worden.”, zegt ze met een grijns. Ze brengt veel van haar tijd door in Schotland in een Boedhistisch klooster om te zoeken naar rust in haar hoofd en concentratie. Ze vertelt er wel direct bij, dat ze diezelfde concentratie zoekt in autorijden. “Niet dromen, maar opletten.”


Le Clercq zegent de dag dat hij op het conservatorium terecht kwam en helemaal op zijn plek zat. Al 11 jaar maakt hij met Zappstrijkkwartet geïmproviseerde muziek. Naast Zapp doet hij veel met theater, al jaren met het Ro-theater en sinds kort met zijn vrouw, theatermaakster Nataschenka le Clercq. “In een volgend leven ga ik gitaar spelen,” denkt hij wel eens. Maar het is vraag of hij dan ook zo ongelofelijk creatief wordt met zijn instrument. Als hij optreedt met Tjitske verdubbelt hij zijn eigen geluid met een loopapparaat. “Het is een mank apparaat en dat vind ik nu juist het charmante.”

 

Je hebt alles en je hebt mij, dichtbundel met cd van Tjitske Jansen en Jasper le Clercq, uitg. Podium, 19,50 euro

 

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen