Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Apollo ensemble

 Apollo Ensemble verluchtigt concert met mini-opera’s

 

Lelystad, ‘Prachtig hoor, die cantates, maar waar gaat het over?’Thomas Oltheten en Marion Boshuizen van het Apollo ensemble vonden het altijd jammer dat het publiek zo weinig meekrijgt van de gezongen teksten in hun concerten. 

Dat het anders kan tonen ze dit weekend met hun Bruisend Zomerconcert, dat vrijdag in Wezep in première gaat. Met eenvoudige middelen worden de muziek en de liederen verbeeld tot mini-opera’s

Oltheten (fagot)en Boshuizen (clavecimbel) behoren bij de basisbezetting van het Apollo ensemble. De Wezepse Annelies Schraa (blokfluit) is het derde lid van het trio. Ze spelen muziek uit de renaissance, barok en de vroeg klassieke periode. Dit weekend voegt zich zangeres Tanja Obalski en Regisseuse Elsina Jansen bij hen en bij andere gelegenheden kan het ensemble uitgroeien tot een enorme orkestbezetting.

 

De instrumenten ten huize van Oltheten en Boshuizen zijn ware kunstwerken, kopieën van instrumenten uit de tijd van Bach. Oltheten prefereert zijn barokfagot boven een moderne versie. ‘De moderne fagot kan alleen hard, terwijl bij dit instrument elke toonsoort een eigen karakter heeft’. Het is een vreemd contrast deze zeventiende eeuwse instrumenten in een gewoon huis in de polder, maar de bezitters hebben maar weinig nodig om zich in te leven in de wereld van de componisten uit die tijd. ‘Wist je dat Mozart verzot was op dansen?’vraagt Boshuizen en Oltheten citeert uit oude aantekeningen, waaruit blijkt dat Mozart zelf een onvermoeibaar danser was en niet voor niets wel twee honderd dansen heeft gecomponeerd. Het Apollo Ensemble bereidt zich al voor op het komend Mozartjaar, waarbij ook dans een rol zal spelen in hun repertoire.

 

Maar voor het zover is staat er nog veel op het programma. Vrijdag in Wezep moet de muziek bruisen en klotsen. Het thema van het programma is water en dat zal niet allen te horen maar ook te zien zijn. In de Cantate Europa duikt de oppergod Jupiter, vermomd als stier met de nymf Europa de zee in en ook na de pauze wordt een mythe bezongen en opgevoerd. Het is een bruisend programma vol humor met naast de geënsceneerde cantates werk van Vivaldi en Bach. In een speciaal voor hen gecomponeerd stuk van Mattias Maute, zal nieuwe barokmuziek gespeeld worden. ‘Bijzonder daarin zijn de jazzelementen’, vertelt Oltheten. En voor wie het niet wist: ‘Ook in de oude barokstukken werden jazzelementen gebruikt’.

 

Bruisende zomerconcerten: 8 juli in de Pauluskerk, Van Limburg Stirumlaan 18 in Wezep om 20:15 uur, 9 juli in Het paviljoen van de Verbeelding, De verbeelding 25 in Zeewolde om 20:15 uur, 10 juli in Nieuw Land Erfgoedcentrum, Oostvaardersdijk in Lelystad om 15:00 uur. Kaartverkoop www.apollo-ensemble.nl of tel 0320-227718

 

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen