Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Basily boys; gipsy jazz

 Een nieuwe generatie Gipsy Jazz- vertolkers; Tienerformatie speelt meeslepende zigeunermuziek op festival in Raalte


Vier zigeunerjongens tussen de 13 en 15 jaar, alle vier telgen uit de Sinti-familie Basily, spelen op hun gitaar de sterren van de hemel. Het liefst zou je ze willen horen onder een echte mediterrane sterrenhemel. 

Maar zo is het niet. Ze wonen in Rijswijk in een woonwagenkamp. In feite is het een smalle straat met gewone huisnummers. De wagens, waarin ze wonen, komen niet meer van hun plek. Er is weinig over van het reizend bestaan van de Sinti zigeuners, maar ze blijven wel bij elkaar en pakken ’s zomers de traditie weer op met hun caravans. Dan ontmoeten ze elkaar in Europees verband op festivals, spreken met elkaar in hun eigen taal en maken vooral veel muziek.


In een gesprek aan de keukentafel van de familie Basily, valt voortdurend de naam Django Reinhardt, de beroemde Sinti-gitarist in wiens voetsporen de Basily Boys graag willen treden. Niet alle vier Basily Boys zijn bij het gesprek aanwezig. De neefjes Morice en Raklo wonen op een ander woonwagenpark in Brabant. Dat is lastig, want er moet veel gerepeteerd worden. Er is toch al weinig tijd omdat ze alle vier nog op school zitten. Maar sinds hun televisieoptredens in de finale van het programma ‘Bijna beroemd’ en ‘De wereld draait door’ is er op school wel begrip voor hun beperktere aanwezigheid. Noekie zit in de tweede klas VMBO. “Als ik daar zeg dat ik een belangrijke repetitie of concert heb krijg ik alle medewerking.”
Zonzo heeft al heel weinig met school. De gitaar is zijn leven en van een interview wordt hij ook erg ongeduldig. Zonzo is de solist van de vier boys en als je hem wil leren kennen kan je maar beter vragen of hij gitaar wil spelen. Dat doet hij graag. Hij speelt met Noekie twee liedjes van zijn nieuwe cd, ‘The New Gipsy Generation’, echte ‘Gipsy Jazz’ zoals ze het zelf noemen. Intussen schuiven er meer Basily’s aan de tafel, vader en oom Basily die beiden lid zijn van het tien man sterke Basily Orkest. Ze willen er niet veel woorden aan wijden. “We willen de jonge jongens geen concurrentie aan doen. We hebben allebei onze eigen stijl, maar in de toekomst gaan ze wel vaker samen optreden in de theaters.” Ook grootvader Basily schuift aan. Natuurlijk is hij ook muzikant, hoe kan het anders? Als je de Basily-stamboom zou willen tekenen, dan zou je beginnen met de overgrootvader Nello Basily. Alle tien leden van het Basily Orkest stammen daar van af. Een mannenwereld is het, de vrouwen spelen er geen rol bij de muziek. Of toch? Soms is er wel behoefte aan een zangeres. Noekie ziet wel wat in zijn nichtje Jhamyma: “Ze kan prachtig zingen, maar ja ze is pas elf.”


Noekie en Zonzo verheugen zich erop om op te treden op het Accoustic Strings festival in Raalte. Ze spelen in het voorprogramma van Biréli Lagrène, die algemeen gezien wordt als de gitarist die de erfenis van Reinhardt het best vertolkt. Als ik vraag of ze ook wel eens blues spelen, kijken ze vreemd op. Jan Akkermans gaf hen een workshop voorafgaand aan de finale van NCRV’s ‘Bijna Beroemd.’ Natuurlijk blues is ook leuk, maar hun passie ligt toch bij de “gitaren met een hap eruit”. En daarop speel je Gipsy Jazz. Daar liggen hun roots.

 

De Basily Boys treden op tijdens het Accoustic Strings Festival in het voorprogramma van Biréli Lagrène op zaterdag 19 april in het Hoftheater in Raalte aanvang 22 uur. www.accousticstrings.nl

 

Foto-ondertitel: De Basily Boys spelen van jongs af aan gitaar. Noten lezen hebben ze nooit geleerd. De muzikale traditie wordt van vader op zoon overgedragen.

 

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen