Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Giacometti's walking man ook in Kröller Müller

Hoe uniek is Giacometti 's  'Walking Man'?
Op 4 februari vond er in Londen bij Sotheby's een spectaculaire verkoop plaats. Een onbekende koper kocht voor 74 miljoen euro het levensgrote bronzen beeld 'The Walking Man', van Alberto Giacometti. Wat blijkt? In het Kröller Müller Museum staat er ook een. 


Giacometti zou zijn schouders ophalen voor de veilingopbrengst van zijn werk. Al tijdens zijn leven (1901-1966) is hij een wereldberoemd kunstenaar met een groot oeuvre van tekeningen, schilderijen en beelden. Maar geld betekent niet veel voor hem. Hij voldoet aan het klassieke beeld van een beeldend kunstenaar: bohémien, gedreven, productief en wars van conventies. Hij woont en werkt het grootste deel van zijn werkzaam leven in de Parijse kunstenaarswijk Montparnasse, in een oud pand met afgebladderde muren. De enige weg die hij dagelijks aflegt is die naar het café om de hoek en soms naar het bordeel ietsje verderop. Een enkele keer reist hij naar Zwitserland, waar hij opgroeide en in de oorlog zijn toevlucht zocht. Giacometti staat niet los van de kunstenaarstromingen van zijn tijd. Hij maakt in de jaren twintig kubistisch werk en later tot 1935 surrealistisch werk, maar steeds komt hij weer terug op het portret en het menselijk figuur naar model.
Het liefst portretteert hij zijn broer Diego en zijn vrouw Annette, de mensen van wie hij houdt. Tegelijkertijd neemt hij in zijn werk ook afstand van het model. Zijn werk is een levenslange zoektocht naar de ideale verbeelding van een mens in de ruimte, die hem omringt. Zijn vriend Sartre ziet in hem een existentialistisch kunstenaar en schrijft er een essay over. Giacometti gaat daarover in discussie, misschien wel terwijl Sartre voor hem poseert. Ook Simone de Beauvoir poseert voor hem. Het levert een tekening van Sartre en een bronzen kop van De Beauvoir op. Andersom staat Giacometti weer model voor de romanfiguren in De Beauvoirs romans. Hij staat bekend als een charmante man in gezelschap, die graag en veel praat, maar het niet zo nauw neemt met de huwelijkstrouw.
In 1958 krijgt hij een opdracht van de Chase Manhattan Bank in New York voor een beeldengroep op het plein voor de bank. Hij aanvaardt de opdracht, maakt de beelden, maar wil ze uiteindelijk niet leveren. Het zit hem dwars dat hij de plek waar de beelden worden opgesteld, niet kent, (hij reist niet graag)terwijl juist de wisselwerking tussen ruimte en beeld belangrijk is in zijn werk. De groep bestaat uit twee 'Walking Men' (I en II) van 180,5 en 189 cm en twee nog grotere vrouwenbeelden 'Tall Women I en II' en de kop van een vrouw, 'Large head'. Uiteindelijk gaan de beelden niet naar NewYork, maar in 1964 naar St Paul de Vence in Zuid Frankrijk.
De Walking Man, die onlangs in het nieuws kwam door de spectaculaire veiling in Londen is een Walking Man I. Daarvan zijn meerdere afgietsels in omloop. Een Walking Man II staat in Kröller Müller. Ook daarvan zijn er zoals gebruikelijk bij bronzen beelden meerdere afgietsels. In theorie is het beeld in Kröller Müller even veel waard als nummer I. Rudi Oxenaar, destijds directeur van Kröller Müller, kocht het beeld in 1964 voor 125.000 gulden. "Ook toen was het een boel geld" vertelt conservator Toos van Kooten. Ze raakt niet opgewonden van de gestegen waarde. Het gaat haar om de schoonheid van het beeld. "Het nieuws betekent voor ons weinig."zegt ze. "Het zou leuk zijn als er meer bezoekers komen kijken naar dit prachtige beeld. We zetten het niet meer buiten, daar is het te fragiel en kwetsbaar voor. Extra beveiliging? Ach, die is al optimaal. Dat moet ook wel, wamt om de hoek van dit beeld hangen onze Van Goghs."

In kader:
Londen: 3 FEB 2010: Sotheby's meldt recordopbrengst van 74 miljoen euro voor het beeld 'Walking Man I' van Alberto Giacometti.
In het Kröller Müller Museum staat een bijna identieke 'Walking Man II'. Volgens informatie van de Fondation Alberto en Annette Giacometti in Parijs bestaan er twee 'Walking Men' met de Romeinse cijfers I en II.
Van Walking Man I bestaan er tien afgietsels, zeven genummerde exemplaren, 0 t/m 6 (0 is de 'artistproof') en drie afgietsels voor instellingen, voorzien van hun naam, die niet verkocht mogen worden. Van Walking Man II bestaan er negen afgietsels, zeven genummerde exemplaren (0 t/m 6) en twee voor instellingen.
Totaal: negentien 'Walking Men'

Bij de illustratie
Giacometti in St. Paul de Vence, waar de complete beeldengroep (inclusief Walking Men I en II) staat, die aanvankelijk voor New York was bedoeld

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen