Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Werken vanuit je hangmat


"Mijn voeten bungelen in het zwembad terwijl ik dit schrijf". Zo begint Esther Jacobs (44)haar Handboek voor wereldburgers. Ze is niet de enige die de grijze luchten, de files en de stress ontvlucht. Jacobs laat zien dat het mogelijk is een inkomen te verwerven op willekeurig welk zonnig eiland.

Mirjam Spijker (31)werkt in een restaurantje op Zanzibar. "Ik verdien hier genoeg om van te leven en om straks mijn visum te kunnen verlengen,"vertelt ze. Terug naar haar woonplaats Rotterdam wil ze niet meer. Ze wil een ander leven met meer vrijheid en een prettig klimaat. Hetzelfde geldt voor Marie –Louise Versteeg (35)uit Breda. Ze kocht een enkeltje Zanzibar na een periode waarin ze ziek thuis zat vanwege een burnout. Nu leeft ze sober, huurt een simpele kamer en werkt in een zelf ontgonnen moestuin. Ze wil hier voorlopig blijven. Beiden zijn een hectisch leven en een drukke baan ontvlucht.

Leven in het NU

Het lijkt een trend dat jonge mensen heel bewust voor een vrijer leven kiezen. Ze zoeken vrijheid en avontuur en willen niet meer terug naar hun hectisch bestaan in Nederland. Het zijn geen backpackers, die een jaartje willen reizen voor of na een studie. Nee, het zijn hoog opgeleide mensen, die een goede baan hadden in Nederland maar uit het keurslijf van een loopbaan wilden ontsnappen. Is het toevallig dat de Nederlanders, die ik sprak, allemaal bij een bank werkten in daar een burnout opliepen? Arjan Tiessen (31): "Tijdens functioneringsgesprekken vroeg mijn leidinggevende altijd naar mijn doel over vijf jaar, tien jaar of vijftien jaar. Je moet aan je carrière werken. Maar ik wil daar helemaal niet over nadenken. Ik wil in het 'nu' leven."Tiessen vertrok naar Australië en werkte daar bij verschillende agrarische bedrijven en in de horeca. "Voor mijn werk bij de bank was ik eerder in Afrika en toen ik getipt werd over een vacature in een lodge bij de Ngorongoro krater in Tanzania greep ik dat aan. Ik verdien hier niet wat ik in Nederland kan verdienen, maar het leven is hier goedkoop en ik geniet elke dag van de rust en de overweldigende natuur."

Digitale nomade

Je hoeft geen burnout te krijgen, voordat je de knoop doorhakt om Nederland te verlaten. Esther Jacobs leeft al jaren als een moderne nomade en is nooit langer dan zes weken op één plek. Ze verdient haar brood als ZZP'er met lezingen, workshops en schrijven. Dat doet ze op verschillende plekken op de wereld, o.a. Curaçao, Mallorca, Miami en Amsterdam. Als ze ergens iets langer verblijft, organiseert ze workshops en werft de deelnemers via sociale media. Het digitale tijdperk maakt het voor veel mensen mogelijk om een inkomen te verwerven, onafhankelijk van een werkplek. Jacobs had echter wel een eigen huis in Amstelveen, waar ze regelmatig verbleef. Tot haar schrik schreef de gemeente haar uit als inwoner, omdat ze er minder dan vier maanden verbleef. Dat had allerlei lastige gevolgen. Ze kon haar paspoort niet verlengen, geen zorgverzekering afsluiten en haar bedrijf werd uitgeschreven uit de Kamer van Koophandel. Esther was diep verontwaardigd. In 2003 had de burgemeester haar nog tot Ridder in de orde van Oranje Nassau benoemd vanwege haar inzamelactie Coins for Care. Daarbij haalde ze 16 miljoen op voor goede doelen. Na een periode van frustratie besloot ze de knop om te zetten. Ze schreef zich overal in Nederland uit en vestigde haar bedrijf in The British Virgin Islands. Ze hoeft nu nauwelijks administratie bij te houden en betaalt geen belasting. Over haar leven als digitale nomade schreef ze een boek vol tips voor mensen die willen ontsnappen aan de hectiek van het leven in Nederland. Jacobs noemt zichzelf een wereldburger en schetst een verleidelijk beeld van een leven aan de rand van een zwembad met een laptop op schoot. Een leven met veel vrije tijd en vrijheid. Natuurlijk, er zijn nadelen. Weinig zekerheid, geen pensioen, een gekorte AOW en geen geregeld (sociaal) leven. Voor wie haar wil navolgen heeft ze in haar boek een stappenplan gemaakt aan de hand van haar ervaring en die van andere wereldburgers.

Kader:

Tips voor een leven als wereldburger (uit: Handboek voor wereldburgers  van Esther Jacobs)

1)Nederland is een duur land. Wie zijn huis verkoopt of verhuurt kan voor veel minder geld een huis huren op een tropisch eiland.

2)Waarom een kantoor huren? Flexplekken en café s met Wifi vind je overal.

3)Wie veel reist kan beter weinig spullen bezitten. Verkoop, geef of gooi alles weg wat je niet echt nodig hebt. Bewaar al je documenten (foto's verzekeringen, projecten) digitaal, zodat je er overal bij kan.

4)Veel werk kan je op afstand doen (consultancy, coaching, maken van e-cursussen en e-books)

Lees voor meer ideeën 'Een werkweek van vier uur' van Timothy Ferriss.

5)In plaats van een zorgverzekering in Nederland kan je een expat-ziektekostenverzekering met werelddekking afsluiten.

6)Vestig je bedrijf in een land waar je weinig boekhouding hoeft te doen en weinig belasting betaalt.

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen