Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Ode aan de fiets

In de schuur staan vier fietsen. Stella, een boodschappenfiets met flinke tassen achterop, die de accu verbergen, Koga 1, mijn favoriet en Koga 2, allebei toerfietsen, zodat ik ook met een logee mooie tochten kan maken en Brompton, een vouwfiets voor met de trein of achterin de auto. Die laatste fiets wordt minder gebruikt nu je op stations zo’n knalgele NS-fiets zonder administratieve rompslomp mee kan nemen.
De fiets betekent voor mij vrijheid.
Ik droom ervan om zomaar weg te fietsen, liefst met een tentje achterop en wekenlang te fietsen richting zuiden. Het moet wel mooi weer zijn; bij regen zet ik de fiets op de trein naar minder natte oorden. In mijn dromen bedenk ik wat ik mee moet nemen en hoe ik me zal redden onderweg. Ik heb eerder langeafstandsfietstochten gemaakt, variërend van een week tot een maand. Door Nederland, Engeland, midden Frankrijk en Zuid-Frankrijk. Gretig lees ik boeken, zoals One year on a bike, De filosofie van de heuvel, As in tas, Op de fiets door Afrika enzovoort, enzovoort. Ik kan ze lezen en herlezen.
Het liefst zou ik zelf een boek schrijven over een heroïsche fietstocht naar Rome of nog wat verder. Maar terwijl ik daar al fietsend over nadacht, kreeg ik een ingeving. Juist die kleine fietstochtjes in mijn omgeving hebben een bijzondere betekenis. Daar wil ik over schrijven. Over hoogwater van de IJssel, de ganzen en de hazen in de uiterwaarden, de reeën in het bos en bijzondere ontmoetingen onderweg. Ook al zijn het bescheiden tochtjes zonder tevoren bedacht doel, elk tochtje is verrassend.

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen