Bel Agnes van Brussel: 06 209 63 489     


Boeken en magazines


zp cover

Een Leidse familie in de vorige eeuw

Al jaren stond er een ordner in de kast met de memoires van mijn vader op 184 handgeschreven pagina’s. Eind 2020 besloot ik daar een boek van te maken. Ik vervlocht mijn eigen herinneringen met de zijne en kreeg ook hulp van mijn vijf broers en zussen, die hun herinneringen en foto’s met mij deelden.
Het boek geeft een mooi tijdsbeeld van 1883 tot 1998. Opvallend is de rol van katholieke kerk in ons gezin, de enorme reislust en warme banden in de familie van Brussel. Ik groeide op in Leiden, net als mijn vader, moeder en grootouders.

Dit boek is te koop in de volgende boekhandels:
- Kooyker en De Kler in Leiden en Oegstgeest
- Rijnlandse boekhandel in Oegstgeest
- Primera in Brummen
- Van Someren & ten Bosch in Zutphen

U kunt het ook bestellen door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..zp cover

Zutphense Pracht

In 2012 verscheen - op initiatief van mij en Berthil van den Brink - het eerste nummer van Zutphense Pracht, een magazine over bouwhistorie en archeologie in Zutphen. Het magazine werd mogelijk gemaakt door financiele bijdragen van de gemeente Zutphen en de Stichting Wijnhuisfonds. Na vijf jaar en na honderd persoonlijke verhalen over panden in de stad droeg ik het hoofdredacteurschap over aan Brigiet Bluiminck. Het blad wordt elk jaar mooier en we raken nooit uitverteld over Zutphens monumenten.
Alle artikelen zijn terug te vinden op de website van het Erfgoedcentrum Zutphen
10zutphenseindrukken

10 Zutphense indrukken (2010)
Tien jaar Zutphenprenten in woord en beeld.
Van 2001 tot 2010 is er op initiatief van galerie Bozana Milić jaarlijks door een bekende grafisch kunstenaar een zogeheten Zutphenprent gemaakt. De tien prenten zijn nu gebundeld en voorzien van een inleiding door burgemeester Arnold Gerritsen, een gedicht van stadsdichter Ton Luijten en teksten/ interviews van agnes van Brussel.
De teksten zijn hier te lezen.
Postes

Poste Restante
Het is veertig jaar geleden dat ik met Frits in het vliegtuig stapte in Brussel. Het was mijn eerste vliegreis en we vlogen naar Istanbul. Onze bagage bestond uit twee overvolle rugzakken. Dikke pakken cheques ter waarde van 5000 gulden zaten in een zelfgemaakt gordeltje om mijn middel. Genoeg om een jaar van te reizen door Azië.
In 1978 was er nog geen internet en geen mobiele telefoon. Daarom liggen er nu ruim vijftig brieven naar en van familie en vrienden en honderden dia’s. Dit jaar kwamen ze uit de doos en vormen ze de basis van dit boek. Mijn ouders bewaarden mijn brieven en zij geven een redelijk compleet beeld van de reis. Aan ouders schrijf je niet alles. Het piepkleine dagboekje in een Leidse universiteitsagenda geeft een beknopte ongekuiste versie. Dit dagboekje, onze krantenartikelen en de brieven zijn de stille getuigen van een bijzonder jaar.
Agnes van Brussel
1 juni 2018
Arnold

Arnold - Afscheidsmagazine van een geliefde burgemeester
In 2016 trad Arnold Gerritsen na 17 jaar af als burgemeester van Zutphen. Ter gelegenheid van zijn afscheid, maakte ik in opdracht van de gemeente een magazine voor alle burgers van Zutphen. Het is een mooi blad geworden met interviews, de geschiedenis van Zutphen, gedichten, columns en een fietstocht met etsen van Wim van der Meij.
Geboortenis

De Geboortenis
In 2015 vond er een bijzonder evenement plaats in Zutphen. Op drie monumentale locaties in de stad was de expositie van de Vlaamse fotografe Lieve Blancquaert te bewonderen. Prachtige foto’s die ze over de hele wereld had gemaakt met het thema geboorte. Er verscheen een boek van haar hand en een documentaireserie met de naam Birth Day. Vier vrouwen die zich professioneel bezighouden met geboortezorg en samenwerken onder de naam ‘Geboortenis’ haalden de expositie naar Zutphen. In dezelfde periode organiseerden ze tal van lezingen, masterclasses, workshops en een symposium rond het thema geboorte.
De vier organisatoren zijn ervan overtuigd dat kinderen die met liefde zijn verwekt en geboren positieve veranderingen teweegbrengen in de wereld.
Het magazine dat ik in hun opdracht mocht maken staat vol interessante interviews met professionals, die met veel liefde werken in de geboortezorg.

Een Leidse familie in de vorige eeuw

09

Lees meer

© Agnes van Brussel 2021  |  Website door Buro Zutphen